Hélène, 32 jaar, is al enkele jaren commissaris-analist bij de ADIV. Ze praat met ons over de aard van haar job, haar achtergrond en haar motivaties.
Wat houdt de functie van commissaris-analist in?
Het werk van de commissaris-analist bestaat uit het analyseren van informatie uit verschillende bronnen en ze dan omzetten in inlichtingen. Het werk kan thematisch zijn, bijvoorbeeld over politiek of religieus extremisme, of geografisch, over een bepaald land of een groep landen… Mijn werk is geografisch. Het doel is om een kennis- en expertiseniveau te ontwikkelen dat ons in staat stelt om verbanden te leggen en elementen te identificeren die belangrijk zijn voor de belangen van België.
Hoe verwerkt u deze massa informatie?
We moeten een massa informatie uit verschillende bronnen sorteren. Niet alle informatie is relevant, ofwel omdat ze weinig invloed heeft op de Belgische belangen, ofwel omdat de informatie zelf onbetrouwbaar is. Er circuleert bijvoorbeeld veel desinformatie. Maar met een zekere kennis van het gebied waar we mee te maken hebben, wordt het gemakkelijker om dingen uit te zoeken. We moeten leren over de geschiedenis van het gebied, de politieke krachten die er spelen, de veiligheidskwesties, enzovoort. Hierdoor kunnen we ook verbanden leggen tussen verschillende gebeurtenissen.
Doen jullie ook aanbevelingen?
Het doel van inlichtingen is te anticiperen op bedreigingen voor de Belgische belangen. Als Belgische militairen bijvoorbeeld in het buitenland zijn gestationeerd en we beschikken over informatie waaruit blijkt dat een gebeurtenis zich zou kunnen voordoen, stellen we een analyse op die wordt doorgestuurd naar de relevante autoriteiten.
Wat is uw achtergrond en hoe bent u in dienst gekomen?
Ik heb politieke wetenschappen gestudeerd en heb altijd interesse gehad in internationale betrekkingen. Toen het vergelijkend onderzoek destijds op de website van Selor werd gepubliceerd, voelde ik me meteen aangetrokken tot de functie, ook al lag mijn interesse aanvankelijk niet bepaald in de inlichtingenwereld of Defensie. Er zijn heel verschillende profielen voor deze job, want de selectieprocedure staat open voor iedereen met een masterdiploma. Sommige van mijn collega’s hebben geschiedenis, financiën, economie, etc. gestudeerd. Er is een enorme diversiteit aan profielen, om nog maar te zwijgen over de mix van militair en burgerpersoneel. Het is een zeer verrijkende en vrij unieke werkomgeving vind ik.
Wat motiveert u in het bijzonder in uw werk?
Ten eerste vind ik de onderwerpen waarmee ik me bezighoud persoonlijk erg interessant. En het is een job waarin ik intellectueel werk, bilaterale bijeenkomsten (met afdelingen in andere landen) en reizen in het veld kan combineren. Maar bovenal weet ik dat mijn werk nuttig is om de Belgische belangen te verdedigen. Het draagt bij tot de beslissingsautonomie van ons land in een steeds complexere wereld.
Welke kwaliteiten heb je nodig om een goede commissaris-analist te zijn?
Je moet kritisch en autonoom zijn, maar je moet ook in teamverband kunnen werken, want sommige kwesties zijn horizontaal. Je moet streng zijn en snel kunnen reageren. Kennis van het Engels is essentieel omdat we veel informatie ontvangen van buitenlandse partners, zoals onze NAVO-bondgenoten.